wtorek, 22 stycznia 2019

Kasza bulgur z pieczoną dynią, szpinakiem, pomidorkami i jajkiem


Szybkie, sycące i pełnowartościowe danie przygotowane na jednej patelni i wprost z patelni zjedzone :) Pieczoną dynię przygotowałam sobie wcześniej w większej ilości, położona na kaszy przy smażeniu jajka wystarczająco się zagrzała. Dzięki temu przyrządzenie posiłku zajęło zaledwie 15 min. Jak widzicie proporcje są dla jednej osoby, lecz spokojnie można je pomnożyć przygotowując rodzinną porcję na jednej, dużej patelni. Smacznego :)



Składniki:

Pieczona dynia:
  • 500 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • tymianek
Dodatkowo:
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g kaszy bulgur (1/4 szklanki) + 1/2 szklanki wody do gotowania
  • garść świeżych liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy

Przygotowanie:

Obraną i pokrojoną w kostkę dynię umieścić w misce, polać oliwą i miodem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Dobrze wymieszać. Dynię wyłożyć na blachę piekarnikową wyścieloną matą teflonową lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec około 12-15 min, do momentu aż dynia będzie miękka ale nie będzie się rozpadać.

Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić cebulkę i zeszklić, następnie podsmażyć na złoto, dodać czosnek i krótko przesmażyć. Do cebulki dodać kaszę bulgur, wlać wodę, nakryć pokrywką i gotować 13-15 minut aż kasza wchłonie całą wodę. Po tym czasie zdjąć pokrywę, dodać garść świeżych liści szpinaku i całość przesmażyć aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Po tym czasie na środku patelni zrobić gniazdko odsuwając kaszę na bok i w to miejsce wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem. Na obwodzie kaszy ułożyć pieczoną dynię oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Nakryć patelnię pokrywką i smażyć aż białko jajka się zetnie a żółtko ciągle pozostanie płynne. Podawać gorące, prosto z patelni :)

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena