sobota, 5 stycznia 2019

Kasza bulgur z pomidorem, papryką i czerwoną fasolą


Ostatnio z większym zainteresowaniem oglądam wszystkie opakowania produktów spożywczych. Można tam znaleźć bardzo ciekawe przepisy, tak jak na przykład na tą kaszę z warzywami. Od siebie dodałam tylko czerwoną fasolkę oraz suszone zioła. Świetny, ciepły i szybki posiłek a na dodatek bardzo smaczny i choć mięso bardzo lubię to absolutnie brak mięsa w niczym nie przeszkadzał. Przy mojej diecie miałam posiłek na dwa dni przy tej ilości produktów. Serdecznie polecam :)



Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur (1/2 szkalnki) + 1 szklanka wody (przy średniej wielkości kaszy)
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1 pomidor
  • 1/3 puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii suszonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego/passaty
  • 1/3 szklanki wody
  • listki bazylii do podania

Przygotowanie:

Kaszę przepłukać na drobnym sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnuszka i zalać wodą, posolić odrobiną soli (do smaku) wstawić na palnik, zagotować. Gdy się zagotuje zmniejszyć moc palnika i gotować 8 min. Następnie wyłączyć palnik i kaszę pozostawić na kolejne 5 min aż reszta wody się wchłonie. Zdjąć pokrywkę aby kasza troszkę odparowała.

Przy grubej wielkości kaszy - porcja kaszy + 2,5 porcji wody. Gotujemy 12 min. Reszta jak przy średniej wielkości.

Gdy kasza się gotuje, przygotować warzywa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidora i paprykę pokroić w kostkę. Fasolę czerwoną opłukać pod bieżącą wodą i odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną cebulkę i zezłocić. Pod koniec dodać czosnek, chwilkę przesmażyć, dodać paprykę - smażyć 2-3 minuty, dołożyć pomidora i chwilę poddusić. Następnie dodać passatę pomidorową, podlać wodą, wsypać suszone oregano i bazylię, nakryć pokrywką i poddusić kilka minut. Do przygotowanych warzyw dodać ugotowaną kaszę, fasolę czerwoną, przemieszać i chwilkę razem podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem i solą, posypać pociętymi świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Pysznie to wygląda. Kasza bulgur nie jest używana tak często jak na przykład gryczana czy jęczmienna, a drzemie w niej ogromny potencjał. Warto ją włączać do diety. Pozdrawiam, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena