poniedziałek, 14 stycznia 2019

Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem


Przepyszna sałatka brokułowa z jajkiem na twardo i pomidorem. Podawana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i posypana prażonymi pestkami słonecznika. To propozycja na każdą porę dnia. Może być podawana na ciepło od razu po ugotowaniu lub w formie sałatki przygotowanej wcześniej. Polecam serdecznie :)




Składniki:

  • 500 g różyczek brokuła
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka pestek słonecznika
Sos jogurtowo-czosnkowy:
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Różyczki brokuła ugotować na parze (15 min) lub tradycyjnie w wodzie z dodatkiem cukru - różyczki brokuła wrzucić na wrzątek, gotować 5 min, odcedzić i zahartować zimną wodą. Odsączyć.

Pomidory oraz jajka ugotowane na twardo pokroić w ósemki. Na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika.

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć różyczki brokuła, pokrojone cząstki jajka i pomidora. Polać sosem jogurtowo-czosnkowym i posypać podprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. znam ją i bardzo lubię. I tez robię z jogurtem i czosnkiem, i posypuję prażonym słonecznikiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś coś podobnego robiła mama, smakowało mi, bo był mój ukochany brokuł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena