sobota, 26 stycznia 2019

Smalczyk z fasoli - pasta z fasoli


Nie wierzyłam dopóki sama nie spróbowałam, że pasta z fasoli ze złotą cebulką może być aż tak dobra. Oglądałam program Karola Okrasy i właśnie tam przygotowywał ten smalczyk. Więc nie czekając długo również smalczyk pojawił się w mojej kuchni :) U mnie wersja podstawowa - sama fasola i cebulka, lecz można pokusić się o różne dodatki - jabłka, majeranek, różne przyprawy, grzyby, suszone pomidory - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Użyłam fasoli białej z puszki, można użyć też czerwonej, czarnej albo fasoli własnoręcznie ugotowanej.




Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli w zalewie*
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej/masło i skarmelizować cebulę. Najpierw na małej mocy palnika poddusić cebulkę, długo około 10 min, dopiero później podkręcić moc i podsmażyć na złoto.

Fasolę odsączyć z zalewy (zostawić kilka łyżek zalewy) i rozgnieść widelcem. Dodać cebulkę i wymieszać. Gdyby było za gęste dodać troszkę pozostawionej zalewy, tak aby pasta była smarowna. Doprawić solą i pieprzem.

* możemy użyć również fasoli suchej - wystarczy 250 g namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena