czwartek, 21 lutego 2019

Pieczone kotleciki z indyka


Lekkie, pieczone kotleciki z indyka polecają się na pyszny posiłek. Bez dodatku bułki tartej czy kaszy manny będą idealne dla osób liczących kalorie. Sprawdzą się zarówno jako samodzielny posiłek w towarzystwie ulubionych dodatków, jak i zatopione w różnych sosach. Smacznego :)




Składniki:

  • 500 g udźca z indyka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula zeszklona na odrobinie oleju/oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Przygotowanie:

Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięs. Do mięsa dodać wodę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek, sól i pieprz (wg preferencji, ja daję 18 g soli i 2 g pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć je na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec 20-25 min.

Kotleciki można podawać z różnymi sosami lub samodzielnie jako danie obiadowe w towarzystwie warzyw, kaszy, ryżu czy makaronów.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena