wtorek, 19 marca 2019

Śledzie z żurawiną i orzechami


Śledzie, śledziki - lubicie? Bo ja bardzo :) Szczególnie w nietypowych odsłonach. I pomyślałby kto, że kiedyś śledzi nie jadłam. Te są z cebulką, żurawiną i orzechami włoskimi. Bardzo pyszne!





Składniki:

Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 2 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 kulki pieprzu
  • 1/3 szklanki octu
Dodatkowo:
  • 250 g płatów śledziowych a'la matias
  • 1 cebula czerwona
  • 50 g żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • olej

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić wodę i przyprawy, zagotować. Na małym palniku pogotować około 5 min, ostudzić. Gdy będzie chłodne, dodać ocet. Śledzie pokroić na kawałki 2 cm, włożyć do zalewy. Moczyć aż zbieleją, około 2 godzin. Odsączyć z zalewy.
    Cebulę pokroić w piórka, na sicie sparzyć wrzątkiem. W słoiku układać cebulkę, żurawinę, orzechy, śledzie - aż do skończenia składników. Na końcu zalać olejem aż do zakrycia składników. Słoiki wstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepsze po kilku dniach gdy wszystkie smaki się przegryzą.

    Smacznego!
    Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

    0 komentarze :

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Obsługiwane przez usługę Blogger.

    © 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

    Designed by ScreenWritersArena