sobota, 20 kwietnia 2019

Babka baranek


Moje ulubione ciasto ucierane - na kremówce. Szybkie, proste i bezproblemowe. Po upieczeniu długo utrzymujące świeżość i wilgotne. Na wielkanocnym stole nie może u nas zabraknąć babki w kształcie baranka, to już nasza tradycja :) Przy przygotowaniu baranka zawsze piekę jeszcze trzy malutkie babeczki do święconki przy okazji. Wesołego Alleluja!




Składniki:

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub 36% 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • masło i kaszka manna do formy
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jajko wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartego jajka dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.

Formę baranka wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką.

Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 35 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem, udekorować wg własnego uznania.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena