wtorek, 23 kwietnia 2019

Ciasto Advocat bez pieczenia


W tym roku na moim wielkanocnym stole oprócz tradycyjnych bab oraz sernika gościło ciasto bez pieczenia o smaku advocata. Bardzo kremowe, pachnące advocatem, słodkie lecz przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki. Do jego przygotowania użyłam produktów od Helio, które otrzymałam przed świętami - masy krówkowej o smaku advocata oraz polewy deserowej. Ciasto wyszło tak smaczne, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. Ach, i zdecydowanie jest to ciasto dla dorosłych ze względu na zawartość alkoholu.






Składniki (forma 30 cm x 24 cm):

Krem advocat:
  • 250 ml advocata
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki (15 g) żelatyny

Przygotowanie:

Przygotować krem z advocatem: żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera, ubić na gęsty krem. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, wymieszać z advocatem i ciągle ubijając krem wlać advocat z żelatyną do kremu. Zmiksować.

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników kakaowych, na herbatnikach rozsmarować masę krówkową o smaku advocata, ułożyć kolejną warstwę herbatników kakaowych, rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć 2/3 kremu advocatowego, ułożyć warstwę herbatników kakaowych, rozsmarować resztę dżemu oraz wyłożyć pozostałą 1/3 kremu advocatowego. Wierzch posypać pokruszonymi bezami i zrobić esy-floresy z roztopionej czekolady deserowej lub polewy. Całość schłodzić w lodówce, minimum 12 h aby herbatniki zmiękły.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena