wtorek, 7 maja 2019

Jabłecznik podpiekany


Delikatny i bardzo smaczny jabłecznik rozpływający się w ustach. Ciasto przygotowuje się jak biszkopt, ale z dodatkiem masła i proszku do pieczenia aby miało siłę udźwignąć masę jabłkową. Również można wykorzystać zapasy musu jabłkowego ze słoiczka. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów lub rozetką bitej śmietanki. Za przepis dziękuję Halusi :)





Składniki (forma 29 cm x 25 cm):

Ciasto:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • szczypta soli
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • cukier do smaku 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka startej drobno skórki pomarańczowej
Dodatkowo: 
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną, zajmuje to około 10 min. Następnie odparować nadmiar płynów aby masa była dość gęsta. Następnie dodać przyprawy, posłodzić do smaku i pozostawić do ostudzenia.

Rozpuścić masło i pozostawić do ostudzenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. W misie miksera umieścić białka i wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, wciąż ubijając partiami dodawać cukier. Dodać żółtka jaja, zmiksować. Następnie powoli wmieszać przesiane mąki. Na końcu stopniowo wlewać ostudzone masło i zmiksować do połączenia.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wlać połowę ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC (termoobieg) i piec 15 minut aż wierzch będzie rumiany. Na podpieczone ciasto wyłożyć delikatnie ostudzoną masę jabłkową, następnie równomiernie rozłożyć drugą połowę ciasta. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena