niedziela, 9 czerwca 2019

Kakaowy deser z chia i musem owocowym


Kolejna odsłona deseru z nasionami chia, tym razem w wersji kakaowej z musem owocowym. U mnie banan i truskawki lecz sprawdzą się każde owoce - czy to pokrojone na kawałki, czy to w formie musu lub owoców w żelu. Polecam serdecznie :)




Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1-2 łyżki miodu (do smaku)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 banan
  • 200 g truskawek

Przygotowanie:

Wlać mleko do miseczki, dodać kakao, wsypać nasiona chia, wymieszać i odstawić na około 20 min aż nasiona troszkę napęcznieją. Po tym czasie całość wymieszać dokładnie, aby nasiona rozprowadziły się i równomiernie pęczniały. Miseczkę zakryć, np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 h, idealnie u mnie sprawdza się pora nocna.

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zblendować razem z bananem na mus. Napęczniałe nasiona przemieszać, dosłodzić do smaku i jeszcze raz przemieszać. Pudding chia przełożyć do pucharków, na wierzch wyłożyć owocowy mus. Udekorować świeżymi truskawkami owocami i listkiem mięty.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena