niedziela, 21 lipca 2019

Udkówka - kiełbasa z udek kurczaka, parzona


Nadrabiam zaległości z wyrobami mięsnymi- tym razem udkówka, czyli kiełbaska z mięsa ud kurczaka. Delikatna, soczysta i bardzo smaczna. Parzona w osłonkach białkowych, ale spokojnie można przygotować w prasce lub szynkowarze. Polecam serdecznie!





Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka
  • 18 g peklosoli
Przyprawy na 1 kg mięsa z udek:
  • 2 g pieprz biały
  • 3 g czosnek granulowany (można zastąpić czosnkiem świeżym 10 g)
  • 100 ml wody
Dodatkowo:
  • osłonki białkowe fi 65 mm lub 75 mm (55 cm/1 kg mięsa)

Przygotowanie:

Przygotować mięso z kurczaka - wytrybowane mięso z ud kurczaka (bez kości) pokroić na kawałki 3 cm x 3 cm. Przełożyć do pojemnika z pokrywką, zasypać peklosolą, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do peklowania na 2-3 doby.

Po tym czasie 30% mięsa kurczaka zmielić na sitku makowym 2 mm. W misie miksera umieścić pokrojone i zmielone mięso z kurczaka, dodać pieprz biały i czosnek, wyrobić ręcznie lub mikserem (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych) tak długo, aż mięso będzie się kleić. Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić aż mięso wchłonie całą wodę.

Przygotować osłonki białkowe - wg instrukcji producenta. Pociąć na kawałki, u mnie każdy długości 27 cm, namoczyć w letniej wodzie przez 20 min. Zawiązać jeden koniec osłonki, napełnić ściśle osłonkę farszem tak aby nie było pęcherzyków powietrza i zawiązać drugi koniec osłonki. Zostawić do osadzania w lodówce na 12 h, można również osadzać w temperaturze pokojowej 2 h. Gdy osadzamy w lodówce, przed parzeniem wyciągnąć z lodówki i powiesić w temperaturze pokojowej na około godzinę do wyrównania temperatury.

Kiełbasy umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku na największej mocy. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-800C (lekko będzie "pyrkać") zmniejszyć moc palnika i parzyć aż wyrób w środku osiągnie 720C, ciągle utrzymując podaną stałą temperaturę wody 75-800C. Po tym czasie kiełbasy wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Witam
    zaciekawił mnie ten przepis i Zrobiłem.
    wyszła całkiem fajna wędlinka może trochę delikatna jak dla mnie ale naprawdę smaczna.
    polecam
    Marcin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatna drobiowa, ale zawsze można podkręcić jej smak dostosowując proporcje do swoich kubków smakowych.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena