niedziela, 11 sierpnia 2019

Bułki nocne II


Idealnym pomysłem na świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować w lodówce, każde jedne (oprócz pieczywa żytniego, żyto lubi ciepełko). Korzystałam teraz z innego przepisu, który pochodzi z bloga Kuchennymi Drzwiami ze względu na udział w zabawie na forum Wędliny Domowe gdzie piekliśmy bułki z przepisu, który wybrała Halinka.







Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 ml oliwy
Dodatkowo:
  • 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Wieczorem, dzień przed pieczeniem bułek: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i zostawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, wodę, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto.

Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej oliwą, misę owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie.

Rano ciasto wyjąć z lodówki, chwilę zagnieść aby ciasto odgazować i podzielić na 6 równych części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę, okrągłą lub owalną i położyć w odstępach na blachę wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 2000C. Gdy bułeczki będą napuszone każdą naciąć ostrym nożem, posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można również posypać ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia na opcji grzania góra-dół. Bułeczki wystudzić na kratce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. Chyba muszę przygotować. Nie ma to ja świeże domowe pieczyw z samego rana na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena