środa, 14 sierpnia 2019

Bułki poznańskie (wrocławskie) - bułki z przedziałkiem


Bułki z przedziałkiem - znane też jako bułki poznańskie, wrocławskie albo siedleckie. W mojej okolicy bułki wrocławskie znam pod postacią podłużnej bułeczki, z nacięciami, natomiast poznańskie piecze się też bez dodatku jajka - ale skoro przy wypieku korzystałam z przepisu ze strony Przepisownia więc niech na moich blogu będą pod nazwą poznańskie (wrocławskie). Bułeczki wychodzą mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne :) Aby przedziałek po upieczeniu pozostał wciąż na swoim miejscu pamiętajcie o podwójnym odciśnięciu - najpierw po napuszeniu a później tuż przed pieczeniem - kształt wtedy gwarantowany. Polecam serdecznie :)







Składniki:

  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g letniego mleka
  • 100 g letniej wody
  • 550 g mąki pszennej typ 450
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny. 

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować  zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie tępą stroną noża zrobić przedziałek na środku każdej bułeczki, dociskając prawie do samej blachy. Bułeczki ponownie przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 2000C przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena