poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Cukier miętowy


Cukier miętowy, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Pomysł wydawać by się mógł dziwny, ale jest szereg jego zastosowań - do dekoracji wypieków, do dekoracji brzegów szklanek przy drinkach, do ciast lub jako dodatek do lemoniady. Warto zrobić choć odrobinkę i spróbować :)




Składniki:

  • garść listków mięty
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Liście mięty opłukać, osuszyć i przełożyć do moździerza lub malaksera - robiłam w malakserze. Miętę zmiksować/utrzeć na gładką papkę. Do mięty dodać cukier i wymieszać razem poprzez potrząsanie, tak długo aż cukier zabarwi się na zielono i całość wymiesza.

Cukier miętowy wysypać na tackę i odstawić do wyschnięcia. Wyschnięty przesypać do słoiczka. Przechowywać w suchym miejscu lub w lodówce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena