wtorek, 6 sierpnia 2019

Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami


Bardzo lubię połączenie mięs z owocami, dlatego zainteresował mnie przepis na kurczaka z rodzynkami i boczkiem i postanowiłam spróbować ten sposób w domu. Kurczak wyszedł fenomenalny, soczysty i bardzo smaczny. Domowy wędzony boczek dopełnił smaku a rodzynki lekko osłodziły potrawę, piwo nadało niebywałego charakteru potrawie a całość smakowała wyśmienicie. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami, na które mam wypróbowany sposób aby pozostały w środku miękkie, a z wierzchu były lekko chrupiące. Ziemniaczki wcześniej gotuję na parze, dzięki temu są już gotowe do jedzenia, miękkie ale nie rozpadają się. Następnie otaczam je w przyprawach i zapiekam obok kurczaka tylko już do zrumieniania. W ten sposób można zrobić też skrzydełka lub same udka, czy podudzia a nawet całego kurczaka. Polecam serdecznie :)





Składniki:

  • 3 nogi z kurczaka
  • wędzony boczek - kilka plastrów
  • 200 ml jasnego piwa
  • 50 g rodzynek
  • łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • papryka słodka mielona
  • łyżka cukru

Przygotowanie:

Wieczorem, dzień przed pieczeniem kurczaka - nogi z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i przeciąć na dwie części (udko i podudzie). Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną. Schować do lodówki w pojemniku z przykrywą na całą noc.

Rodzynki przełożyć do miseczki, wsypać 1 łyżkę cukru i zalać piwem. Zostawić na godzinę do namoczenia.

Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać namoczone rodzynki wraz z piwem, w którym się moczyły, skórkę posmarować oliwą i delikatnie posypać odrobiną cukru. Pomiędzy kurczaka włożyć listki laurowe, cebulę pokrojoną na ćwiartki lub ósemki oraz plastry boczku. Na kurczaka rozłożyć odrobinę masła. Naczynie nakryć pokrywą.

Kurczaka wstawić po piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec pod przykryciem 1 godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywę, kurczaka polać sosem z pieczenia  i dopiec około 15-20 min z opcją grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku.

Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze 30 min) przełożyć do miski, skropić olejem lub oliwą, posypać papryką mieloną, tymiankiem, szczyptą cukru i wymieszać. Ziemniaki wsypuję na pokrywę, którą ściągam z naczynia z kurczakiem i piekę obok do zarumienienia.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Jakże męskie danie :) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby męski ale kobitki też się zajadają aż się im uszy trzęsą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena