wtorek, 13 sierpnia 2019

Rolada biszkoptowa z jabłkami


Uwielbiam rolady, a najbardziej te z kremowym wnętrzem i wypełnione owocami, w wykonaniu mojej mamy. Dziś przedstawiam Wam roladę zwykłą, biszkoptową z jabłkami, ekspresową i nie taką trudną na jaką wygląda. Korzystałam z przepisu na portalu Przyślij Przepis. Rolada wychodzi bardzo delikatna, mięciutka i wilgotna dzięki plasterkom jabłek. Bardzo smaczna i znika w tempie ekspresowym :) Polecam serdecznie :)






Składniki:

Biszkopt:
  • 5 dużych jaj 
  • 80 g cukru 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
Dodatkowo:
  • 3-4 jabłka
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę obrać i wykroić gniazdo nasienne. Jabłka pokroić na plasterki o grubości około 3 mm i skropić sokiem z cytryny.

Blachę z wyposażenia piekarnika (39 cm x 35 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć plasterki jabłek, jeden przy drugim i oprószyć cynamonem wg upodobań - można oprószyć mocniej, lub jak ja delikatnie.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 1800C. Białka oddzielić od żółtek. W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować aż cały cukier się rozpuści. Ciągle ubijając dodawać żółtka jedno po drugim. Na końcu dodać wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wylać na jabłka i wyrównać szpatułką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec 20-23 minuty, do suchego patyczka.

W czasie gdy biszkopt się piecze czystą ściereczkę obsypać cukrem pudrem. Gdy biszkopt się upiecze szybkim ruchem przełożyć go na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i pomagając sobie ściereczką ciasno zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostygnięcia łączeniem na dole. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena