Mięciutkie maślane ciasto drożdżowe, pyszne chałwowe nadzienie i rewelacyjna polewa to trio doskonałe. Rzadko się zdarza abym w tak krótkim czasie powtarzała ten sam wypiek, ale tak było w przypadku tych słodkich bułeczek. I nawet Ci, którzy zawsze twierdzili, że chałwy nie lubią, zajadali się, że aż miło było popatrzeć. Przepis pochodzi ze strony Moje Bistro.
Składniki (24 cm x 36 cm):
- 450 g mąki
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 90 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 100 g chałwy
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 2 garście rodzynek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki serka kremowego
- mleko
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odstawić na chwilę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, jajka, cukier, dodać rozpuszczone drożdże i zacząć wyrabiać ciasto. Na końcu dodać ostudzone, roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od misy miksera. Ciasto uformować w kulę, misę nakryć czystą ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie: masło umieścić w rondelku i rozpuścić, dodać chałwę i wszystko razem podgrzać aż chałwa się rozpuści. Dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną, kakao i całość wymieszać. Gdy troszkę przestygnie dodać jajko i wymieszać całość.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść odgazowując je. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm. Na cieście rozsmarować chałwowe nadzienie, zachowując wzdłuż jednego dłuższego boku margines około 2 cm. Posypać rodzynkami i całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Roladę pokroić na 12 części.
Pokrojone kawałki rolady ułożyć w formie, rozcięciami ku górze, zachowując odstępy- bułeczki urosną jeszcze przed pieczeniem oraz w trakcie pieczenia. Formę nakryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min.
Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C i piec około 25-30 min do zarumienienia.
Przygotować polewę: masło utrzeć z serkiem na puch, dodać cukier puder i zmiksować aby nie było grudek. Dodać odrobinkę mleka i wymieszać, mleka tyle aby polewa miała konsystencję gęstego lukru.
Bułeczki po upieczeniu przełożyć na kratkę do studzenia i polać polewą.
Przygotować nadzienie: masło umieścić w rondelku i rozpuścić, dodać chałwę i wszystko razem podgrzać aż chałwa się rozpuści. Dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną, kakao i całość wymieszać. Gdy troszkę przestygnie dodać jajko i wymieszać całość.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść odgazowując je. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm. Na cieście rozsmarować chałwowe nadzienie, zachowując wzdłuż jednego dłuższego boku margines około 2 cm. Posypać rodzynkami i całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Roladę pokroić na 12 części.
Pokrojone kawałki rolady ułożyć w formie, rozcięciami ku górze, zachowując odstępy- bułeczki urosną jeszcze przed pieczeniem oraz w trakcie pieczenia. Formę nakryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min.
Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C i piec około 25-30 min do zarumienienia.
Przygotować polewę: masło utrzeć z serkiem na puch, dodać cukier puder i zmiksować aby nie było grudek. Dodać odrobinkę mleka i wymieszać, mleka tyle aby polewa miała konsystencję gęstego lukru.
Bułeczki po upieczeniu przełożyć na kratkę do studzenia i polać polewą.
Smacznego
0 komentarze :
Prześlij komentarz