poniedziałek, 9 września 2019

Ciastka francuskie z brzoskwinią


Od czasu do czasu lubię mieć w lodówce ciasto francuskie. Kupuję wtedy dobrej jakości z masłem w składzie. Mam taki plan aby kiedyś spróbować zrobić ciasto francuskie samodzielnie, ale na to przyjdzie jeszcze pora. Z gotowym ciastem francuskim wyczarowanie deseru zajmie tylko 25 min i to razem z pieczeniem. Nic bardziej prostego - ciasto wystarczy pociąć na kawałki, ułożyć owoce i wstawić do piekarnika. Tym razem na cieście moje ogrodowe brzoskwinie. W formie kwadratów, bo tak było najszybciej :) Polecam serdecznie.



Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 brzoskwiń
  • cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć na desce. Płat ciasta pociąć na 12 kwadratów. Brzoskwinie umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę (jeśli skórka jest miękka i ją lubicie, można zostawić).

Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć arkusz papieru do pieczenia lub matę teflonową. Ułożyć kwadraty z ciasta francuskiego. Na każdy kwadrat położyć połówkę brzoskwini rozcięciem na dół.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2100C i piec około 12-15 min aż ciasto będzie złote. Wyciągnąć na kratkę do ostygnięcia, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena