niedziela, 22 grudnia 2019

Ciasto pierogowe (bez jajek)


Na blogu znajduje się już kilka przepisów na ciasto pierogowe: zaparzane, na maślance, ciasto z jajkiem, ciasto z kwaśną śmietaną. Lecz jeśli chodzi o Wigilię, to zawsze stawiam na klasykę, czyli ciasto na samej wodzie i mące, bez jajka. Ciasto jest bardzo elastyczne, plastyczne, dobrze się wałkuje na ulubione grubości - cieniutkie ciasto, lub grubsze jak kto woli. Proporcje są proste na każdą część mąki przypada połowa porcji wody, do tego olej i sól. To wszystko :) Na zdjęciach znajdują się ulepione wczoraj z tego ciasta uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi ruskie. Serdecznie polecam :)





Składniki (około 50 szt):

  • 500 g mąki pszennej (najlepsza T500)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności od chłonności mąki.

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić na chwilę aby odpoczęło, na 20-30 min. Po tym czasie podzielić ciasto na porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać w worku lub pod ściereczką aby nie obsychało.

Ciasto wałkować na grubość według upodobań, wykrawać okrągłe kształty, faszerować i sklejać pierogi. Odłożone pierogi układać na tackach oprószonych mąką lub ściereczkach.

Pierogi można od razu ugotować - wkładać delikatnie na wrzącą wodę z dodatkiem soli i od wypłynięcia gotować około 3 min.

Można zamrozić - zawsze mrożę surowe. Na tackach oprószonych mąką rozkładam pierogi i wkładam do zamrażarki. Gdy się zamrożą przekładam do jednego zbiorczego woreczka.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena