wtorek, 3 grudnia 2019

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą


Zapiekany ryż z jabłkami i bezą na wierzchu - na obiad, kolację lub deser. Można wykorzystać wcześniej ugotowany ryż, który pozostał z obiadu a później tylko całość zapiec. Korzystałam z przepisu Kingi Paruzel, zmniejszając tylko ilość cukru w bezie. Polecam serdecznie :)




Składniki:

Ryż:
  •  1 szklanka ryżu + 2 szklanki wody lub mleka do gotowania
  •  ¾ szklanki mleka
  •  2 żółtka (białka odłożyć)
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  •  1 szczypta soli
Karmelizowane jabłka:
  •  2 jabłka
  •  2 łyżki masła
  •  4 łyżki  cukru 
  •  ½ łyżeczki cynamonu
Beza:
  •  2 białka
  •  2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Przygotować ryż: w garnuszku zagotować mleko lub wodę, wsypać ryż, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i ponownie zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie płyn. Następnie wyłączyć palnik, ale ryż zostawić w garnuszku pod przykryciem na kolejne 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż przemieszać i zostawić na 5 minut aby odparował.

Przygotować jabłka: jabłka umyć, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzać masło z cukrem, przełożyć do jabłka i całość karmelizować około 5 minut.

Ugotowany ryż wymieszać z mlekiem, żółtkami, cukrem i szczyptą soli. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować.

Przygotować naczynia do zapiekania. Jedno duże lub kilka mniejszych, takie na jednorazowe porcje: dno naczynia wysmarować masłem, na dno wyłożyć karmelizowane jabłka, na jabłka wyłożyć warstwę ryżu i na wierzch wyłożyć ubitą bezę. Naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1600C i zapiekać 25-30 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze w piekarniku na około 10 min aż całość bardziej się zwiąże. Podawać po lekkim ostudzeniu, ale wciąż ciepłe.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena