sobota, 21 marca 2020

Chleb na drożdżach, z gara


Pieczenie chleba wciąga - najpierw zaczynałam od drożdżowych, później poznawałam tajniki prowadzenia zakwasu i tak mijają kolejne lata wypiekania domowego pieczywa. I mimo tych lat, nauki i wiedzy o pieczywie na zakwasie lubię wracać do pieczywa na drożdżach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Leśny zakątek, lecz u mnie mąkę orkiszową zamieniłam na pszenną chlebową, ponieważ orkiszowej najzwyczajniej w świecie akurat w domu już nie miałam. Jest to taki przepis i taki chleb, który idealnie nadaje się na początek przygody z wypiekaniem własnego chleba. Pieczenie w naczyniu nie daje nam formy, musi być nawet większe niż chleb i ciasto nie powinno dotykać brzegów naczynia - ale rozgrzane naczynie daje kopa do rośnięcia chleba, zobaczcie jak się ładnie otworzył. W naczyniu piekę również formowane chlebki na zakwasie. Polecam Wam serdecznie, nie ma nic lepszego niż zapach świeżego chleba unoszący się w domu ....









Składniki:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej (lub T 650)
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 20 g świeżych drożdży
  • 11 g soli
  • 1 1/2 łyżki oliwy lub oleju
  • 380 g letniej wody

          Przygotowanie:

          Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto przesiać mąkę pszenną i żytnią, w mące zrobić dołek, wkruszyć tam drożdże, zalać odrobiną przygotowanej letniej wody, delikatnie wymieszać i zostawić aż zaczyn ruszy, na około 10 min. 

          Po tym czasie do misy dodać resztę wody, oliwę/olej, sól i wyrobić ciasto do połączenia składników. Miskę nakryć folią i schować do lodówki na około 8-12 h (najlepiej na noc). Po tym czasie ciasto wyłożyć z miski na blat oprószony mąką, zagnieść i uformować chleb - okrągły lub podłużny bochenek. Dla lepszego kształtu chleb umieścić w koszu do wyrastania, łączeniem do góry. Gdy nie mamy kosza może być to miska, durszlak oprószony mąką lub wyłożony ściereczką oprószoną mąką. Chleb zakryć i zostawić do wyrośnięcia na 40-50 min. 

          W połowie czasu wyrastania nagrzać piekarnik i naczynie, w którym będziemy piec chleb - naczynie żaroodporne, żeliwne lub garnek rzymski. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 2300C. Gdy piekarnik z naczyniem będzie już nagrzany a chleb wyrośnięty przygotować papier do pieczenia. Papierem nakryć koszyk, w którym wyrastał chleb (miskę/durszlak), trzymając za brzegi delikatnie odwrócić, tak aby chleb znalazł się na papierze. Pędzelkiem delikatnie zmieść nadmiar mąki i naciąć chleb - np. fantazyjne wzory, jedną linię lub krzyż. Papier razem z chlebem delikatnie umieścić w rozgrzanym naczyniu (nie wyciągam naczynia z piekarnika, tylko delikatnie wysuwam naczynie na prowadnicach), nakryć pokrywą i piec w temperaturze 2300C przez pierwsze 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 2100C i piec kolejne 30 min. Pod sam koniec zdjąć pokrywę i ewentualnie piec jeszcze 5 min bez pokrywy aż chleb się ładnie zrumieni. Chleb upieczony po postukaniu w spód wydaje głuchy odgłos.

          Chleb wystudzić na kratce.



          Domowa Piekarnia 

          Smacznego!
          Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

          0 komentarze :

          Publikowanie komentarza

          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
          Obsługiwane przez usługę Blogger.

          © 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

          Designed by ScreenWritersArena