niedziela, 28 czerwca 2020

Golonka po litewsku - rolada lazdijajska


Golonka po litewsku, czyli rolada lazdijajska jest to wyrób pochodzenia litewskiego, przyrządzony z wytrybowanej golonki wieprzowej, wędzony i parzony w skórze ze zdjętej z golonki. Zgodnie z oryginalnym przepisem mięso powinno być pokrojone w kostkę i w takiej postaci umieszczone w skórze - ja natomiast zmieliłam na szarpaku. Dzięki temu rolada ładnie się skleiła i sprasowała. Korzystałam z przepisu Roberta. Serdecznie polecam :)









Składniki:

  • golonka wieprzowa (najlepiej tylnia)
  • 18 g peklosoli/ kg mięsa
  • sól warzona niejodowana do zasolenia skóry
 Dodatkowo:
  • 2,5 g/kg pieprz czarny mielony
  • 1 g kolendra mielona
  • 3 g czosnek świeży
Materiały pomocnicze:
  • folia celulozowa
  • siatka wędliniarska

Przygotowanie:

Z golonki zdjąć skórę tak, aby jej nie uszkodzić. Skórę zasolić solą warzoną z zewnętrznej i wewnętrznej strony.

Z golonki odciąć kość a mięso pokroić w kostkę i zasypać solą peklową, peklować 48h w temperaturze 4-60C.

Po tym czasie mięso zmielić na szarpaku lub zostawić w kostce, tak jak było peklowane - jeżeli mięso zostawiamy w postaci większej kostki to uplastycznić tłuczkiem do mięsa, wyrób lepiej się sklei. Mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i wyrobić aby mięso się rozkleiło. Mięsem napełnić skóry, całość owinąć w folię celulozową i umieścić w siatce wędliniarskiej.

Osadzanie: golonki powiesić do osadzania na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
W tym czasie rozgrzać porządnie wędzarnie.

Osuszanie i wygrzewanie: w wędzarni bez dymu, w temperaturze 45oC - golonek w folii nie potrzeba osuszać, nie są mokre - w tym procesie bardziej zależy nam na wygrzaniu produktu i wyrównaniu temperatury mięsa z temperaturą komory wędzarniczej.

Wędzenie: w temperaturze 55oC do uzyskania zadowalającego koloru, (około 4-5 h).

Parzenie: parzyłam metodą Sous Vide - golonki zapakowane próżniowo 66oC przez 10h. Można również parzyć tradycyjnie w wodzie 75-80oC przez 4-5 h.

Po parzeniu ciepłe golonki sprasować - użyłam do tego dwóch desek i ścisków stolarskich, prasowałam w lodówce przez 12h.



Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

0 komentarze :

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena