poniedziałek, 29 czerwca 2020

Kiełbasa szynkowa wg Kostka


Są takie przepisy, do których powracam bardzo często. Jednym z nich jest przepis na kiełbasę szynkową wg Kostka, którą uwielbia moja rodzina. Dokonałam tylko jednej małej profanacji - mięso klasy I przepuściłam przez szarpak testując nową zabawkę - maszynkę do mięsa, wilka 12. Polecam serdecznie :)






Składniki:

  • szynka wieprzowa, kl I - 80% (np. 4 kg)
  • golonka wieprzowa, kl III - 20% (np. 1 kg)
  • peklosól 18g/kg
Przyprawy na kg mięsa:
  • 2 g pieprzu białego
  • 2 g cukru
  • 1 g kolendry mielonej
  • 0,5 g gałki muszkatołowej
  • 5% wody
Dodatkowo:
  • osłonki białkowe (fi 75-80, około 70 cm/kg mięsa)
  • sznurek wędzarniczy do zawiązania lub klipsy do zaciśnięcia osłonek

Przygotowanie:

Szynkę wieprzową klasy I pokroić w kostkę 4x4 cm. Mięso z golonki oczyścić z błon i ścięgien, pokroić w kostkę. Każde mięso osobno zasypać solą peklową - dawką 18g/kg mięsa, dobrze wymieszać, przełożyć do pojemników z pokrywą i peklować 48h w temperaturze 4-60C.

Rozdrabnianie: po peklowaniu mięso kl III zmielić dwukrotnie na sitku 4 mm, mięso klasy I uplastycznić tłuczkiem do mięsa (rozbić) lub przepuścić przez maszynkę bez noża (maszynka z gardzielą co najmniej nr 10) - ja przepuściłam przez szarpak na wilku 12.

Mieszanie: rozdrobnione mięsa umieścić w misie, dodać przyprawy i dobrze wyrobić, aż mięso się rozklei. Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić.

Nadziewanie: wyrobiony farsz nadziać ściśle w osłonki tworząc batony około 35 cm, końcówki osłonek zawiązać sznurkiem wędzarniczym lub zacisnąć klipsy zaciskarką.

Osadzanie: nadziane batony powiesić na kijach do osadzania, 90 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie dobrze rozgrzać wędzarnie.

Osuszanie i wygrzewanie: w wędzarni bez dymu, w temperaturze 45oC - aż powierzchnia osłonek będzie sucha w dotyku, mięso wyrówna temperaturę z temperaturą w komorze wędzarniczej.

Wędzenie: w temperaturze 55oC do uzyskania zadowalającego koloru.

Parzenie: w wodzie 75oC aż do osiągnięcia w środku batonu temperatury mięsa 68oC. Po parzeniu kiełbasę szynkową zahartować około 10 min w zimnej wodzie, schłodzić w temperaturze pokojowej, następnie przenieść do lodówki.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Cudo😍 chyba się też skuszę i zrobię. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiełbasa szynkowa to jedna z najpopularniejszych kiełbas chyba jakie możemy znaleźć na stoiskach wędliniarskich w sklepach w okolicy naszych domów. Jej popularność jest spowodowana tym, że jest na nią popyt. Kto nie lubi kiełbasy na grilla czy na kanapkę. Nie jest ona też taka tłusta jak inne kiełbasy, a pieczona na grillu ogrodowym ma wspaniały aromat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiełbasa szynkowa nie jest kiełbasą na grilla.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena